בעקבות מגמת הגלובליזציה קל יותר לעסקים קטנים ובינוניים להיכנס לתחום היבוא. הם עושים יותר פעולות להרכיב תמהיל סחורה שמקורו בחו"ל, בעלויות נמוכות ממה שהם יכולים לרכוש בעסק. התחרות במשק כמעט בכל ענף מאלצת את העסקים לנסות ולצמצם עלויות מלאי ויבוא הוא הפתרון היחידי. הבעיה היא שעל מנת לייבא סחורה ברמה תחרותית על העסקים הקטנים להשיג מימון ראשוני לעסקאות היבוא. הם עושים זאת על ידי גיוס הלוואות. עם זאת, במקרים רבים ההלוואות הללו מגויסות עם ריבית גבוהות שפוגעות בשיעורי הרווח של העסקים. לכן לא מפתיע שגיוס הלוואה בערבות מדינה הופכת בשנים האחרונות לאפשרות הבכירה בתחום מימון עסקות יבוא לעסקים קטנים ובינוניים.
מימון עסקאות יבוא – חסם גבוה לעסקים קטנים
כמעט כל העסקים קטנים רוצים לבצע יבוא. אבל הם לא יכולים לעשות יבוא בגלל שאין להם מספיק כסף. בכדי לבצע יבוא על העסק לשלם על הסחורה ביום ההזמנה, חודשים רבים לפני שיראה איזה הכנסה בגינם. לדוגמה, חנות בגדים קטנה אשר רוצה לבצע יבוא בגדים מסין. בכדי לייבא את הסחורה על החנות לשלם לספק מסין את התשלום המגיע לו ביום ההזמנה ועד לחכות כחצי שנה עד שהסחורה נמכרת: כולל את זמן הייצור של המפעל, זמן המשלוח הימי וזמן שיווק הסחורה בחנות. לכן החנות הקטנה הזאת צריכה מזומנים גם לבצע את העסקה וגם לממן את זמן שינוע ושיווק הסחורה (הון חוזר). חנות כזאת קטנה לא יכולה לממן את העסקה ללא גיוס הלוואה.
הפתרון הטוב ביותר ליבוא של עסקים קטנים הן הלוואות בערבות מדינה
כאשר מגייסים הלוואה לעסק עבור מימון יבוא, כמו בכל גיוס הלוואה לעסק, יש לקחת בחשבון את תנאי ההלוואה שניתן לגייס. זה אומר שצריך לנסות ולגייס את ההלוואה בעלת הריביות הנמוכות ביותר. ברוב המקרים זה אומר שיש לגייס הלוואה בערבות מדינה. הלוואות בערבות מדינה מוענקות דרך קרן סיוע לעסקים בריבית שלא עולה על פריים+3.5%, ואף מגיעים לריביות של פריים+2.5%. גם הפריסה הארוכה של הקרן (60 חודשים ועם תקופת גרייס) יכולה לסייע לעסקים קטנים להתמודד עם החזר ההלוואה.
איך מגייסים הלוואה בערבות מדינה למימון יבוא ?
הגשה דרך קרן סיוע לעסקים לגיוס הלוואה בערבות מדינה עבור מימון עסקאות יבוא מתקיים דרך מסלול הון חוזר של קרן סיוע לעסקים. העסק מבצע תכנית עסקית שמראה את נתוני העסק ואת הצורך שלו בביצוע רכישת מלאי ביבוא. רצוי בשלב התכנית לצרף הצעות מחיר מספקים לסחורה או כל אסמכתא שמעידה על הצורך בביצוע יבוא. לאחר מכן הקרן בוחנת את בקשת העסק ומעריכה את יכולת ההחזר שלו. במידה והקרן רואה לנכון לאשר ערבות מדינה, היא מעבירה המלצה חיובית לבנק המלווה שמאשר את ההלוואה לביצוע יבוא, בהתאם להצגת 25% ביטחונות של העסק.